1 juni 2018

A Minimalism Game: dag 1

Floris: Mijn vrouw is er eigenlijk al een hele tijd mee bezig (vandaar dat ons huis zo lekker opgeruimd is), maar ik wilde zelf ook wat bewuster bezig zijn met de hoeveelheid spullen die we hebben (en of je die spullen eigenlijk wel nodig hebt). Ik ben daarom met mijn jongere broer een uitdaging aan gegaan om onze spullen te verminderen. We gaan de komende periode elke dag spullen wegdoen (doneren, verkopen, weggooien). Op dag 1, 1 item. Op dag 2, 2 stuks, enz. Kijken wie het het langst volhoudt. De winnaar mag een jaar lang opscheppen over hoe geweldig hij is.

Op de eerste dag van deze uitdaging hebben we het (nog) voor het uitkiezen. Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik al wel een beetje vooruit aan het plannen ben. Welke spullen zijn er in huis en welke heb ik eigenlijk niet nodig. Ik ga proberen om de uitdaging zo lang mogelijk vol te houden.

Het eerste item dat ik wegdoe zijn de geluidsboxjes van mijn vrouw. Sinds we getrouwd zijn, zijn onze spullen gemeenschappelijk, denk ik dan maar. Een beetje nostalgie, aangezien deze boxjes al heel lang mee gaan. Echter, we gebruikten deze boxjes al een hele tijd niet meer en ze lagen maar in de kast stof te vergaren. Een van de belangrijke dingen tijdens deze uitdaging is af te komen van het gevoel ‘dat is zonde om weg te doen, ik kan het misschien ooit nog gebruiken’. Ik heb gemerkt dat ik een hoop van de spullen die ik om die reden heb gehouden, precies niet kan vinden als ik ze echt nodig heb, of dat ik ze gewoon echt nooit nodig heb.

De eerste dag heb ik overleefd, ben benieuwd wat mijn broer gaat weg doen.


Pieter: De eerste dag is natuurlijk ontzettend makkelijk. Iedereen kan wel iets weggooien. Iets wat nog ergens in een hoekje stond, wat eigenlijk al genomineerd was om weg te gooien.

Maar gelijk komt bij mij ook het besef: over anderhalve week moet ik meer dan 10 items per dag weggooien. En de regel: “elk materieel bezit moet op de dag om middernacht uit ons huis – en uit ons leven – zijn”, wordt natuurlijk lastig als je op de dag zelf bedenkt dat je nog iets wilt weggeven of verkopen. Ik moet dus snel gaan plannen.

Maar de eerste dagen worden makkelijk. In het appartement van mijn vriendin en ik hebben we namelijk één kamer waar het een rotzooi is. Genoeg spullen om uit te zoeken en weg te gooien, weg te geven of te verkopen.

Zo ook een paar schoenen. Waarvan mijn vriendin nog zei dat ik ze los van elkaar moet tellen, maar ik vind het een paar. En ondanks de vlek zitten er geen gaten in de schoenen, dus ideaal om te doneren in de textielbak.

Dus ’s morgens vroeg, net voor werk, stond ik bij de textiel bak om de schoenen een nieuw leven te geven. Maar vooral om mezelf al wat meer ruimte te geven.

Op naar dag 2!


Pieter en Floris doen in de maand juni een uitdaging: A Minimalism Game. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog.


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}