22 juni 2018

A Minimalism Game: dag 22

Pieter: Wat moet je met een broer die eigenlijk gewoon vals begint te spelen? Wat de spelregels waren toch heel duidelijk? In de eerste blog over deze uitdaging staat letterlijk:

“Wat we ook doen, elk materieel bezit moet op de dag om middernacht uit ons huis – en uit ons leven – zijn.”

Met speciale aandacht voor de delen “materieel bezit” en “om middernacht uit ons huis”. Op dag 13 bleek Floris dit al niet te redden, wij, de lezers, moesten het doen met een belofte dat hij de items weg zou gaan geven. Deze toezegging verhaalde hij op dag 18 en dag 20.

En Floris, zijn deze items al uit je leven?

En op dag 21 bleek de inspiratie ook ver te zoeken. Want in plaats van 21 materiële bezittingen weg te gooien, gooide Floris één digitaal account weg. Die vrienden waar hij het over heeft blijven natuurlijk bestaan, al is het misschien slechts als vage kennissen.

Zelf heb ik Facebook trouwens al een tijdje geleden verwijderd. Dat had meer te maken met digital detox dan met minimalisme. Ik weet dus ook uit ervaring dat Floris maximaal zijn account heeft kunnen blokkeren, en hij zich nog 2 weken moet wachten voordat Facebook begint met het verwijderen van zijn data.

Terug naar de orde van de dag. Laten we het hebben over kartonnen dozen. Kartonnen dozen kosten geld, dus als je wel eens wat verkoopt via bijvoorbeeld een veilingsite, dan lijkt het dus zonde om de dozen die je ontvangt, omdat je een keer zelf wat besteld hebt, weg te gooien.

Maar ook nu schrik ik toch even van mezelf. Want een paar dozen op voorraad is dan misschien wel prima, maar vandaag kan ik er ruim 22 weggooien. Ruim, want de kleine doosjes waar een speelgoeddiertjes van m’n dochter in zaten, tel ik niet mee. Het totaal zal dus wel over de 30 heen gaan.

Het voordeel van karton is trouwens weer dat het relatief makkelijk te recyclen is. Dus na wat loopjes naar de papierbak, heb ik weer zeeën van ruimte. En zit ik nog steeds in de wedstrijd!

Succes Floris! Het is al weer dag 22! 😉


Floris: Pieter heeft gelijk. De spelregels zijn duidelijk, maar laten we het doel van deze challenge niet uit het oog verliezen. Het wegdoen van spullen is niet het enige doel (kan iemand trouwens uit bovenstaande foto opmaken dat er inderdaad 22 dozen worden weg gedaan?!). Eens goed stilstaan bij de spullen die we hebben is eigenlijk nog belangrijker. Zoals eerder ook al gezegd een mooi levensmotto is “refuse, reduce, reuse, recycle”.

Vandaag speciale aandacht voor plastic. Plastic heeft een mooie, maar ook een vervelende eigenschap. Het wordt amper afgebroken door de natuur. dus als je plastic weggooit, dan blijft het rondslingeren op land en in de zee.

Dan is het natuurlijk hartstikke mooi dat wij in onze challenge plastic spullen wegdoen (neem onze pennen), maar wat gebeurt daar dan eigenlijk mee?! En gaat Pieter er in het vervolg voor zorgen dat ie deze spullen niet meer in huis haalt? of zit hij over een paar maanden weer met een berg aan onnodige pennen?

Daarnaast is er op heel veel andere manieren ook te besparen op plastic gebruik. Laatst hebben we een was-ei (Ecoegg Was ei) gekocht. Zo’n was-ei gaat bij 4-5 wasbeurten per week ongeveer 1 jaar mee, en kan daarna weer hervuld worden. Het ei bevat natuurlijke parels, is milieu vriendelijk, en is zeer geschikt voor de gevoelige huid. Dit zorgt ervoor dat we allerlei plastic wasmiddel verpakkingen niet meer in huis halen.

Verder hebben we herbruikbare katoenen zakjes voor fruit, groente en noten gekocht. Dit is een vervanger voor de plastic zakjes waar je normaal gesproken je groente en fruit in doet in de winkel. Dit heeft ons de afgelopen maand al zeker 22 plastic zakjes bespaard.

Al met al zie ik al weer 22 spullen die we hebben ge-refused en daarmee is dag 22 ook weer gedaan. Zal je zien dat Pieter weer begint te zeuren over de spelregels 😉 (en om even terug te komen op Pieter zijn vraag. Al die spullen zijn nog niet helemaal uit mijn leven, maar het gaat de goede kant op)


Pieter en Floris doen in de maand juni een uitdaging: A Minimalism Game. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog.


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}