9 april 2021

6 fundamentele menselijke behoeften

0  Reactie(s)

Wat drijft jou om te doen wat je doet? Wat drijft jouw partner, jouw vrienden, jouw kinderen? Iedereen heeft fundamentele menselijke behoeften, de gemeenschappelijke kracht die ons allemaal drijft. En dan heb ik het niet over de basisbehoeften die je vast kent, zoals voedsel, kleding, onderdak en veiligheid.

Hieronder benoem ik 6 fundamentele menselijke behoeften – zowel primaire behoeften als spirituele behoeften – die ik van Tony Robbins heb geleerd. Na het lezen van dit artikel zal je zien welke 2 menselijke behoeften je nu vooral drijven en hoe je menselijke behoeften kunt gebruiken om je leven te veranderen.

4 Primaire behoeften

De primaire behoeften houden ons in leven, het zijn noodzakelijkheden. We vinden allemaal manieren om aan deze behoeften te voldoen op positieve, negatieve of neutrale manier. Ongeacht de methode, ze worden altijd voldaan.

Behoefte #1: Zekerheid

We willen allemaal zekerheid en stabiliteit voor benodigdheden zoals onderdak en voedsel. Immers, deze primaire behoeften stellen ons in staat om te leven. Zekerheid gaat over een veilig gevoel en controle. Het is de zekerheid dat je pijn kunt vermijden en plezier kunt krijgen. Wanneer we fysieke omstandigheden niet kunnen controleren, kunnen we zekerheid zoeken via een gemoedstoestand zoals een geloof of een positieve kijk.

Mensen die zekerheid hebben als drijfveer, zijn consistent, ze voltooien taken en ze zijn uitstekend in plannen maken. Ze zijn ook vaak risicomijdend. Het zoeken naar zekerheid kan mensen ook gemakkelijk in de val laten lopen door te denken dat ze geen controle hebben over situaties en opgeven; ze kunnen zich ook bezighouden met verslavend en/of destructief gedrag als een manier om comfort te creëren.

Behoefte #2: Onzekerheid

We hebben allemaal verandering nodig om een ​​scala aan emoties en toestanden te ervaren. Onzekerheid of verscheidenheid gaat over gestimuleerd worden en het onbekende omarmen. Deze behoefte kan op een constructieve en destructieve manier worden geïnterpreteerd. Het is de primaire behoefte aan nieuwheid. Diversiteit en uitdaging kunnen van alles komen, van een verandering van scène tot fysieke activiteiten, entertainment tot voedsel, hobby’s tot banen.

Mensen die onzekerheid hebben als drijfveer, zijn flexibel, energiek en hebben een groot gevoel voor avontuur. Het zijn mensen die ontelbare interesses hebben en altijd nieuwsgierig zijn naar iets nieuws. Ze hebben de neiging om een uitgedacht plan vaak te wijzigen, waardoor langdurige klussen, relaties of investeringen een uitdaging vormen. Variatie zoekers kunnen ook ongericht zijn en dus als onzorgvuldig of onbetrouwbaar worden beschouwd. Ze kunnen ook destructieve patronen ontwikkelen met relaties, eten, drinken of medicijnen om een ​​constante variatie te verzekeren.

Behoefte #3: Betekenis

Betekenis maakt dat we ons uniek en speciaal voelen. Wie wil zich niet nodig voelen? Betekenis drijft ons om erkenning en de bevestiging van anderen (of zelfs van onszelf) te vragen dat we belangrijk zijn. Het is wat ons drijft om een ​​verschil te maken en sterke persoonlijke identiteiten te creëren. Woede is een andere manier om betekenis te creëren, vooral als we voelen dat we over het hoofd worden gezien of niet gehoord worden.

Degenen met betekenis als drijfveer hebben een duidelijk gevoel van hun grotere doel, veel prestaties en onderscheiden zich vaak van de rest van hun kennissen. Ze zijn meestal individualistisch en perfectionistisch. Het zoeken naar significantie kan er ook toe leiden dat mensen overmatig statusgericht worden, afhankelijk van markers als materiële bezittingen, geld of zelfs diploma’s om de wereld te laten zien hoe goed ze zijn. Voor veel van degenen die op significantie zijn gebaseerd, kan contact maken met anderen ongelooflijk uitdagend zijn, omdat ze andere mensen vaak zien als concurrentie in plaats van bondgenoten of vrienden.

Behoefte #4: Verbinding

Als mensen moeten we ons verbonden voelen met iemand of iets. Verbinding komt vaak voort uit liefde en genegenheid. We zoeken verbinding met onze familie, vrienden of belangrijke anderen; verbinding kan ook voortkomen uit idealen en waarden. Vrijgevigheid en vriendelijkheid zijn hoekstenen van deze menselijke behoefte. Het is ook wat een gemeenschap en sociale banden creëert.

Mensen met verbinding als drijfveer hebben liefde nodig. Ze kunnen ook gemakkelijk delen en verbinden met anderen. Ze zijn geweldig in het bouwen van verbindingen. Liefde en verbinding zoeken kan ook leiden tot patronen van zelfopoffering, waarbij mensen de behoeften van anderen boven die van hen stellen. Mensen kunnen ook genoegen nemen met minder liefde van hun partners dan via een andere, diepere verbinding elders, omdat ze bang zijn om alleen te zijn. Intense interacties, waaronder agressie, kunnen ook een gevoel van verbondenheid creëren.

2 spirituele behoeften

Naast de 4 primaire behoeften, zijn er ook 2 spirituele behoeften te benoemen. Deze zorgen ervoor dat we duurzame vreugde ervaren in plaats van slechts tijdelijk plezier. Spirituele behoeften zijn de wortel van wat ons geweldig maakt, het zijn de drijfveren om ook een echte impact in de wereld te maken.

Behoefte #5: Groei

Alles in het universum groeit of sterft. Groei heeft alles te maken met het menselijk verlangen om ons gevoel van capaciteit, bekwaamheid of begrip te vergroten. We willen onszelf uitbreiden om ons diep tevreden te voelen. Groei kan fysiek, intellectueel, spiritueel en emotioneel zijn.

Mensen met groei als een drijfveer streven er voortdurend naar om nieuwe dingen te leren. Ze verleggen hun grenzen en zijn redelijk zelfvoorzienend; ze begrijpen ook het belang van onthechting met betrekking tot materiële dingen. Degenen die op zoek zijn naar de spirituele behoefte aan groei kunnen het risico lopen anderen achter te laten vanwege hun toewijding aan hun eigen verbetering. Ze lopen ook het risico nooit tevreden te zijn, vooral in periodes van rust van actieve ontwikkeling.

Behoefte #6: Bijdragen

Geven aan anderen is het ware geheim van vervulling. Degenen die een bijdrage zoeken, kennen het belang van verder dan onszelf te denken, van actieve vriendelijkheid en aandacht. Bijdrage is de basis voor overleving als soort – geen enkele baby is ooit alleen opgegroeid, toch? Bijdrage is wat ons inspireert om vreugde en opwinding te delen, omdat delen deze gevoelens vergroot.

Mensen met de drijfveer bijdragen hebben een diep gevoel van service. Ze richten zich op het helpen, geven en ondersteunen van anderen. Hun medeleven en zelfgevoel zijn diep. Ze zijn betrouwbaar. Het zoeken van een bijdrage kan soms leiden tot uitputting, omdat mensen proberen meer te geven dan ze hebben, terwijl ze hun eigen welzijn in het proces verwaarlozen. Deze spirituele behoefte kan het ook moeilijk maken om “nee” te zeggen tegen degenen die hulp nodig hebben.

Tot slot

Ik zelf herken me de laatste tijd erg in de behoeften groeien en bijdragen. Groeien in de zin dat ik sinds vorig jaar de stap heb gezet naar een leven als trainer en coach en hierin ontzettend kan groeien.

Bijdragen is al langer een drijfveer in mijn leven. Al sinds jaren actief bij de reddingsbrigade, EHBO-er, BHV-er en ook in mijn dagelijks werk ging het vaak om het verder helpen van collega’s met mijn kwaliteiten. En nu als trainer en coach is bijdragen belangrijker dan ooit!

In welke drijfveren herken jij je? En aan welke drijfveren zou jij meer tijd willen besteden?


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}