1 april 2021

Leer jezelf motiveren met deze 7 Tips

0  Reactie(s)

De afgelopen maanden heb ik verschillende Challenges gedaan. 300 keer opdrukken, mediteren, elke dag fotograferen, enzovoort. En dan ga je die dag tegenkomen. De dag dat je er even geen zin meer in hebt en je jezelf niet goed kan motiveren.

Soms is dat al dag 1. Je vindt het lastig de kracht en energie op te brengen om met iets te beginnen.

Maar vaker komt dit pas in de loop van week 2 van de Challenge. De resultaten kunnen tegenvallen of de Challenge is lastiger dan je had gedacht. Je vraagt je af waarom je er eigenlijk aan begonnen bent.

En dit geldt natuurlijk niet alleen voor Challenges. Voor alles waar jij mee wilt beginnen, zal er een dag komen dat je je afvraagt waarom je het allemaal eigenlijk doet.

Dan is het handig om te weten hoe jij jezelf kan motiveren.

Zeker als het gaat om belangrijke dingen die je wilt bereiken, zoals: afvallen, positief denken, ander werk vinden, zelfverzekerder worden, faalangst overwinnen, financieel vrij worden, enzovoort.

Hier zijn mijn 7 tips die jou sowieso gaan helpen.

Jezelf motiveren tip 1: Begin klein

Hoe groot je uitdaging ook is, zorg dat je klein kan beginnen. Als je in 5 dagen een goed draaiend bedrijf wilt opzetten, is het tijd om terug te stappen naar de tekentafel.

Het is belangrijk om klein te beginnen. Begin met iets wat je vrij snel kunt afronden, zodat je al vanaf het begin van de dag een goed gevoel over jezelf kunt hebben: je hebt dan immers alweer iets gedaan.

Ook wanneer je een groot project moet runnen of een groot probleem wilt oplossen is het belangrijk om het in kleine stukjes te hakken. Kleine stapjes zijn te doen. Grote stappen zijn overweldigend en kunnen verlammend werken. Kleine stappen zijn haalbaar. Maak het haalbaar, dan wordt het leuker.

Jezelf motiveren tip 2: Wat als je niet kon falen?

Soms zorgt een angst, zoals de angst om te falen, ervoor dat je niet tot actie over gaat. Je gedachten gaan misschien alle kanten op: ‘wat als het me niet lukt?’ of ‘ik zal het toch wel verpesten!’

Stel je dan de volgende vraag: ‘wat als ik niet zou kunnen falen?’ Denk hier maar eens rustig over na. Wat zou jij doen als je zeker wist dat het je zou lukken?

Stilstaan bij het succes dat het je oplevert wanneer je de klus goed geklaard hebt werkt stimulerend. Je verlangen naar het resultaat wordt groter en daarmee wordt het gemakkelijker om tot actie over te gaan.

Jezelf motiveren tip 3: Begin vroeg

Een goede manier om je algemene motivatie te trainen is door vroeg (of in elk geval op tijd) op te staan en te beginnen. Al is het maar de kleinste actie op jouw lijst, het zorgt dat iets kan afvinken en dat zorgt voor een geluksgevoel. Je zult je beter over jezelf voelen. En dat wil je vasthouden… Door nog meer taken af te vinken!

Jezelf motiveren tip 4: Tel je successen

Het werkt erg demotiverend wanneer je jezelf er constant aan herinnert wat je allemaal (nog) niet hebt gedaan. Veel beter is het om je te focussen op wat je al wel hebt bereikt en gedaan. Je kunt hiervan op elk einde van de dag een lijstje maken maar je kunt ook gedurende de dag opschrijven wat je allemaal doet. Je zult zien dat dit vaak meer is dan je denkt!

Jezelf motiveren tip 5: Visualiseer je doel

Een techniek die in NLP veel gebruikt wordt is visualisatie, ofwel mentale beelden vormen in je hoofd. Wanneer je je einddoel voor ogen houdt, en daar een levendig plaatje van kunt maken in je hoofd dan vertel je je onderbewustzijn als het ware dat dit is waar je naar toe wilt, wat zorgt dat je hier je focus naar verlegd.

Je kunt ook plaatjes maken van de tussenstappen die daarvoor nodig zijn. Zet die plaatjes in de juiste volgorde zodat je overzicht hebt. Dit werkt motiverend omdat deze beelden als het goed is zo aantrekkelijk zijn, dat je ernaar toe wilt! Kortom, het wordt dan makkelijker om die dingen te doen die je moet doen.

Jezelf motiveren tip 6: Sta stil bij de gevolgen

Wat als je het gewoon niet zou doen? Sta daar eens bij stil. Welke consequenties heeft dat voor jou? Voor de mensen om je heen? Welke invloed zou dat hebben je op geluk, op je leven? Zou het gevolgen hebben voor je financiën, je werk, je gezondheid, je toekomst?

Waarschijnlijk word je hier niet vrolijker van. En onvrede is vaak een goede motivator voor actie.

Jezelf motiveren tip 7: Beloon jezelf

Het is heel belangrijk om jezelf te belonen. Vier jouw successen, ook al zijn ze klein! Maar vier ook de inzet die je toont. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je meer bent gaan sporten maar nog niet zo veel bent afgevallen. Het is minstens net zo belangrijk om jezelf te belonen voor je inzet.

En nog beter: bedenk van tevoren hoe je jezelf gaan belonen als iets gelukt is of als je iets een tijd lang hebt volgehouden. Dan word je verlangen om het voor elkaar te krijgen alleen nog maar groter!

Tot slot

Jezelf motiveren is te trainen. Het is een kwestie van oefenen en uittesten welke methode het beste bij jou past.

Op mijn website vind je nog meer om jou te inspireren.

Wat gebruik jij om jezelf te motiveren? Deel deze tip gerust als reactie hieronder.


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}