5 januari 2019

Dag 5 – Pieter – Mijn smartphone uit de slaapkamer

Je slaapkamer is voor slapen, en voor andere dingen, maar je smartphone gebruiken in de slaapkamer is eigenlijk slecht voor de nachtrust. De kans is groot dat je moeilijker in slaap komt, als je nog even in bed op je smartphone de laatste berichten hebt gecontroleerd.

Een onderzoek van de Harvard Medical School heeft uitgewezen dat het kunstlicht van elektronische apparaten bepaalde neuronen in je hersenen activeert, waardoor het lastiger wordt de slaap te vatten. Daarnaast slaap je minder goed, omdat je de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine verstoort met het kijken naar een klein schermpje in het donker.

Ben je nog niet overtuigd dat je echt van je smartphone af moet blijven zodra je in bed stapt? Dan zijn hier vier goede redenen om je smartphone de slaapkamerdeur te wijzen.

1. Geen nachtelijke online surfuurtjes meer
Het begint misschien met een korte scan op Instagram, maar voor je het weet zit je tot 2 uur ’s nachts Facebook te refreshen. Volgens onderzoekers van het NASA Ames Research Center heeft de mentale stimulatie van het online verbonden willen blijven invloed op je biologische klok; in slaap vallen is er niet meer bij tot de klok weer die vernieuwde nog latere bedtijd aantikt. Door je smartphone buiten je slaapkamer te houden, kom je niet in de verleiding.

Ook ik merk verschil. Mijn dochter kan niet goed slapen door een verstopte neus. Na het sprayen van haar neus en even troosten leg ik haar op bed en keer ik terug naar mijn eigen bed. Normaal zou ik nu even de smartphone openen, om zelf pas te gaan slapen als ik zeker weet dat zij ook weer slaapt. Zonder smartphone val ik sneller na haar in slaap.

2. Instant ontspanning
Deskundigen denken dat slapen met een smartphone naast je hoofd invloed kan hebben op je gevoel van stress en ontspanning. Gun jezelf een paar uur van totale ontspanning zonder inkomende belletjes en berichtjes door je smartphone in een andere kamer achter te laten.

Het voelt zeker ontspannen nu mijn smartphone beneden ligt ipv op mijn nachtkastje. Ik kan niet meer de laatste berichten checken voor ik ga slapen en ook al niet meer meteen mijn berichten checken voordat ik echt uit bed stap. Heerlijk rustig wakker worden!

3. Meer tijd voor een goed boek
De laatste minuten van de dag kun je beter besteden aan een boek dan aan een smartphone. De lamp die aanstaat om in een donkere slaapkamer te kunnen lezen, produceert niet hetzelfde hersenenstimulerende licht als het scherm van je smartphone of tablet.

Bijkomend voordeel is dat ik door mijn boek heel vlieg, gelukkig heb ik er nog meer klaarliggen om te lezen.

4. Slaap, slaap en nog meer slaap
Denk je eens in met hoeveel tijd je schoonheidsslaapje iedere nacht verlengd zou kunnen worden als die smartphone je niet zou afleiden. Experts raden aan om je telefoon 30 minuten voordat je op één oor gaat uit te zetten. Zo geef je je hersenen de kans om bij te komen en creëer je de ideale voorbereiding voor een goede nachtrust.

Extra slaap heb ik deze nacht niet gehad, door de snotneus van m’n dochter, maar wel heeft de smartphone uit de slaapkamer gezorgd dat ik beter en sneller sliep tussen de momenten van wakker zijn door.

Ik ben over. De oplader haal ik van mijn nachtkastje en geef ik beneden in de woonkamer een plekje. De smartphone wordt definitief verbannen uit mijn slaapkamer.

Welterusten!


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}