1 januari 2019

Dag 1 – Floris – Gelukkig Nieuwjaar

Vitaminwater heeft een wedstrijd uitgeschreven waarmee je $100,000 kon winnen als je een jaar lang geen smartphone gebruikt. $100,000 is een hoop geld, maar kan ik echt een jaar lang mijn smartphone uitzetten. Een heel jaar?! 365 dagen?! Ik wist het zo net nog niet. Gelukkig voor mij was deze wedstrijd alleen geldig voor mensen die in de Verenigde Staten wonen. Ik hoefde er dus niet al te lang bij stil te staan.

Desalniettemin begon het toch te kriebelen. 2019 stond op het punt om te beginnen en zou toch mooi zijn om het jaar vol frisse ideeen en positieve veranderingen te beginnen.

Ik zit vaak, lang en doelloos op mijn telefoon. En werd geconfronteerd met de harde waarheid toen ik een app installeerde die mij inderdaad vertelde dat ik afhankelijk ben van mijn telefoon. Daarom wil ik mijn smartphone efficienter gaan gebruiken. Ik ontkom er niet helemaal aan om er op te zitten, aangezien ik het ook voor werk gebruik, maar ik kan zeker minderen. Om ervoor te zorgen dat ik mijn goede voornemens niet meteen al op 2 januari zou laten varen, is het handig om een goede motivatie te hebben. Dat is het idee achter de Digital Detox uitdaging. Samen met mijn broertje ga ik de uitdaging aan om een maand lang zo min mogelijk de smartphone te gebruiken. De verliezer moet zijn smartphone opsturen naar de ander. Dat is een hele goede motivatie. Wil je ook een keer zoiets gaan doen, zorg er dan voor dat je iemand anders vind die het ook wil doen. Samen sta je sterker.


Net als met onze eerdere uitdaging (A Minimalism Game) gaat het ook heel erg om de gedachten erachter. Ik kan een tweede mobiel kopen, alleen nog maar op de mobiel van mijn vrouw gaan zitten, de komende maand nooit meer een whatsapp bericht sturen, maar wat schiet ik daarmee op? Zodra januari voorbij is, val ik dan onmiddellijk terug in mijn oude patroon. Het gaat er juist om dat we ons een paar gewoontes eigen maken die we daarna ook nog kunnen gebruiken. In de komende maand gaan we deze gewoontes verder uitwerken en kijken of ze voor ons echt werken.


De eerste dag zit er voor mij bijna op. Ik heb mezelf voorgenomen om mijn mobiel elke avond om 21 uur uit te zetten. Dat zal niet elke avond lukken ivm werk of sport, maar het is alvast een goed voornemen. Het geeft mij bovendien de tijd om na 21 uur te bloggen over de dag en dat online te zetten. 


Nieuwjaarsdag is een lastige dag om te beginnen. De dag waarop je iedereen even een gelukkig nieuwjaar wilt toewensen, toch even met je ouders wilt bellen (ik hoorde dat Pieter de telefoon niet meer opneemt als zijn ouders bellen. Waarschijnlijk om zijn smartphone tijd te reduceren. Kijk, dat vind ik dan weer net iets te ver gaan! ;)), maar het zijn juist deze dingen die je moet blijven doen, omdat ze onderdeel uitmaken van je gewone dagelijkse smartphone gebruik.

Ik heb deze dag echter wel meer stilgestaan bij het doelloze gebruik van mijn telefoon. Bijvoorbeeld, als ik ergens sta te wachten (je kunt ook best eens om je heen kijken), als ik thuis ben (het is helemaal niet nodig om constant op je telefoon te kijken, alle nieuwjaars wensen kun je ook tijdens de lunch bekijken) of als ik ergens heen loop (nog beter voor je nek ook als je niet constant naar beneden kijkt). Het feit dat ik erover loop na te denken is al een eerste stap. Morgen weer naar werk en ik heb alvast een boek klaargelegd die ik in de metro kan gaan lezen. Toch maar eens proberen of die Harry Potter serie de moeite waard is. Die heb ik trouwens nog nooit met een smartphone gezien.

  • Mijn totale smartphone gebruik op 1 januari 2019 is 1 uur en 6 min,
  • Ik heb 66 keer op een app gezeten en
  • 30 keer mijn smartphone geopend.

Pieter, ik hoop dat jou eerste dag ook succesvol was. Sterkte de komende maand.


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}