12 januari 2019

Dag 11 – Floris

Vandaag is het al weer de laatste dag van de week. Ik lees op Pieter zijn blog dat ie de smartphone ook uit de wc heeft verbannen. Heel goed. Dat was 1 van de eerste dingen die ik mezelf ook had afgeleerd. Ik kon soms wel een half uur op de wc zitten …. en maar internetten op je smartphone. Heerlijk was het, dat wel, maar niet goed voor mijn smartphone gebruik.

Ik merk dat de uitdaging me de laatste dagen echt moeite kost. Het speelt daarbij ook mee dat ik al ver achtersta en dan val je gemakkelijker terug in oude gewoontes, dus ik moet mijn aandacht erbij houden.

Op weg naar werk heb ik de smartphone verbannen, op werk leg ik hem op een veilige afstand, ik zit niet meer halve dagen op de wc, heb de smartphone uitstaan vanaf 9 uur ’s avonds. Al heel wat gewonnen dus. Toch zit ik thuis de laatste dagen weer wat vaker op mijn smartphone: om wat (werk) emailtjes te beantwoorden, om te lezen wat er in de wereld is gebeurt of om met vrienden bij te praten op de whatsapp. Vooral dat laatste vind ik belangrijk. Je kunt natuurlijk je whatsapp doorlinken naar je computer en op die manier je smartphone tijd te reduceren, maar dan heb je eigenlijk niks gewonnen, als je maar een focus hebt. Waarmee ik bedoel dat je de tijd ook daadwerkelijk besteedt aan WhatsApp en je telefoon dan ook echt weglegt en niet nog afgeleid wordt door allerlei andere notificaties (die we, in navolging van Pieter, ook al hebben uitgezet).

Tot dusverre heeft deze uitdaging me al wel heel veel bewustwording gegeven en dat is al een hele eerste stap. Ik ben dan ook benieuwd hoe we het straks gaan volhouden in februari. Krijgen we vanaf 1 februari meteen weer een terugval of zijn de gewoontes er dan zo ingeslepen dat we ons smartphone gebruik daadwerkelijk verminderen?

Mijn smarthpone gebruik voor 11-januari is: 1 uur en 45 minuten.


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}