20 januari 2019

Dag 19 – Floris

Als iemand mij zou vertellen dat er iets was uitgevonden wat zou leiden tot: stress, afname concentratie, een minder gelukkig leven, fysieke klachten en verlies van tijd en aandacht, dan zou ik in eerste instantie denken dat dit misschien niet de beste uitvinding ooit was. Toch omarmen we de smartphone alsof het het beste is wat ons ooit overkomen is, maar is dat ook echt zo? Vroeger moesten we de pizzakoerier bellen op de telefoon, nu is er een app voor. Is dat een verbetering? Vroeger zorgde we dat we op tijd waren voor een afspraak, nu appen we 2 minuten voordat we hebben afgesproken dat we iets later zijn. Vroeger keken we waar we heen moesten voordat we op pad gingen, nu hebben we google map. Ja ja … ik weet het … ik klink als een ouwe zak met mijn “vroeger was alles beter”. Dat is natuurlijk helemaal niet waar, kijk alleen al naar alle vaccinaties die nu beschikbaar zijn. Toch denk ik dat we ons wel serieus moeten afvragen wat de echte toegevoegde waarde is. Het kan nooit kwaad om (jezelf) te challengen.

Ed Sheeran, jullie kennen hem wel van liedjes als “Perfect” en “Shape of You”, heeft geprobeerd om helemaal zonder smartphone te gaan. Hij vertelde in een interview dat het geweldig is om ’s ochtends wakker te worden en niet naar 50 berichtjes te hoeven kijken van mensen die iets van hem willen, maar gewoon wakker te kunnen worden met een kopje koffie. Heerlijk!

Zoals gezegd, het gaat mij niet lukken om Ed Sheeran’s voorbeeld helemaal te volgen. Ergens denk ik nog steeds dat ik mijn smartphone nodig heb (de verslaving is er nog?). Over een tijdje gaan we echter naar een beach resort, waarbij het bereik echt minimaal is. Ik zal daar dus aan den lijven gaan ondervinden wat het betekent om zonder smartphone door het leven te gaan. Ben benieuwd wat deze smartphone vrije-boost met mij gaat doen.

Het is vandaag zaterdag en ik begin de dag met wat werk gerelateerde zaken. Daarna lekker spelletjes spelen met de kids en s middags toch nog even een middagdutje. Rond een uurtje of 15.00 ga ik nog even naar buiten met mijn meiden. Even met de drone spelen (en ja dat kost weer smartphone tijd, want de drone app zit op mijn telefoon). Het is echter lekker om even naar buiten te gaan (alhoewel dat in Hong Kong niet altijd een gegeven is vanwege de lucht kwaliteit, vooral richting het Chinese Nieuwe Jaar op 5 februari). De meiden vinden de drone ook helemaal geweldig en het is gezellig om samen wat tijd door te brengen. Dan nog even een lekkere BubbleTea (een combinatie van gezoete thee, melk en tapioca balletjes, soms met een smaakje) drinken. Dit is erg populair in Hong Kong. In Nederland iets minder. Toen ik nog in Nederland woonde werd er op een dag ook een BubbleTea winkel geopend in de stad waar ik woonde, 3 maanden was ie al weer weg.

Voor 19-januari komt mijn smartphone gebruik uit op: 40 minuten.


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}