3 januari 2019

Dag 2 – Floris

Pieter schijnt niet heel veel problemen te hebben met de uitdaging. Zijn teller staat na 1 dag nog op 0. Heel goed gedaan. Toch vraag ik me af of dit zijn doel niet een beetje voorbij schiet? Zoals ik eerder al aangaf, gaat het er om dat we onszelf bepaalde gewoontes aanleren die we ook na januari nog kunnen gebruiken. Het blijft toch mooi om iedereen op 1 januari een gelukkig nieuwjaar te wensen (en niet pas op 1 februari ;)).

Vandaag was voor mij weer de eerste dag op werk in 2019. Ik werd al vroeg gewekt door een van mijn dochters, wat geen probleem was, aangezien vrienden die bij ons gelogeerd hadden, die ochtend vroeg zouden vertrekken. Terwijl ik zit te wachten totdat ze hun laatste spulletjes bij elkaar gepakt hebben, kijk ik toch even snel op mijn telefoon. Misschien komt het door het tijdsverschil; tegen de tijd dat ik ga slapen is er nog 7 uur te gaan in Nederland en je bent toch benieuwd wat er gebeurd is, of misschien komt het door mijn afhankelijkheid (van de telefoon); heb ik iets gemist?. Ik kijk mijn whatsapp berichten en leg de telefoon daarna snel weer weg. Ik zeg onze vrienden gedag en kruip daarna nog snel even terug in bed.

Rond 7 uur moet ik dan echt mijn bed uit. Dat is al uitslapen, want normaal gesproken moeten we om 6.30 ons bed uit om de meiden klaar te maken voor school. De schoolbus komt ze om 7.35 ophalen, maar nu hebben ze nog vakantie en dat betekent dat ik ook iets langer kan blijven liggen. Ik ga rond 7.45 de deur uit. Gewapend met boek (Harry Potter) en mijn lunch (bagel en soep) richting de metro (ook wel MTR genoemd in Hong Kong). Een ochtend eens niet constant naar mijn telefoon starend, terwijl ik de trap afloop, de weg oversteek en de metro binnenstap (laatste trouwens een keer redelijk hard mijn hoofd gestoten, toen ik al lopend aan het appen was en een auto de laadklep open had staan, waar ik toen zo tegenaan liep). Dat voelt eigenlijk best wel goed (niet die laadklep, maar wel het om me heen kijken). In de metro lees ik de eerste bladzijden over de persoon die ik weleens een maand lang geen toverstaf zou willen zien gebruiken (hij gaat het waarschijnlijk net zo moeilijk krijgen als ik).

Eenmaal op werk heb ik het volgende met mezelf afgesproken: Tot de lunch ga ik niet op mijn telefoon kijken. Ik heb collega’s die ’s morgens op werk komen en hun telefoon helemaal uitzetten. Het thuisfront heeft het werknummer in het geval er dringende zaken zijn. ’s avonds als ze naar huis gaan, zetten ze hun telefoon dan weer aan (en ze worden er niet ongelukkig van als ze eens een keer niet binnen 5 minuten al die honderden felicitaties langs zien komen). Niet op je telefoon kijken, werkt het beste als je je telefoon niet binnen handbereik hebt liggen. Anders ben je toch geneigd om even snel te kijken of je toch niet een berichtje hebt. Ik heb mijn telefoon dus buiten handbereik gelegd, maar toch lukt het me niet helemaal om niet op mijn mobiel te kijken. Een keer een berichtje van een collega die vermeld die dag toch niet op werk te komen. Toch goed dat ik even op mijn telefoon heb gekeken (houd ik mezelf voor). Ik worstel hier nog een beetje mee. Aangezien ik mijn telefoon ook voor werk gebruik, is het lastig om er helemaal niet op te kijken. Ik moet gewoon alleen iets beter filteren waar ik wel en niet naar kijk en je hoeft ook niet elke 5 minuten op je telefoon te kijken. Als het echt belangrijk is dan kunnen mensen ook bellen. Sommige collega’s hebben twee telefoons: 1 voor prive en 1 voor werk. Ik heb het idee dat dat voor mij niet werkt, omdat ik dan met 2 telefoons rond moet gaan sjouwen (maar misschien is dat Pieter zijn tactiek en staat ie daarom nog op 0 met zijn ene telefoon;))

Tot de lunch heb ik mijn telefoon gebruik redelijk binnen de perken weten te houden. Ik ga met een collega lunchen (mijn bagel en soep eet ik morgen wel op), wat er ook voor zorgt dat ik niet (te veel) de neiging krijg om op mijn telefoon te kijken. Na de lunch weer lekker aan het werk. Er zijn nog een hoop dingen die geregeld moeten worden aan het begin van het nieuwe jaar. Dat houdt me bezig. Ondertussen toch een aantal keer op mijn telefoon gekeken en weer een paar werk gerelateerde (en niet werk-gerelateerde) berichtjes beantwoord. Rond 8 uur (misschien leest de baas ook mee) toch maar naar huis gegaan.

Een aantal leermomentjes voor vandaag:

  • Een boek meenemen in de metro werkt (om het telefoon gebruik te verminderen, meestal zat ik toch een beetje doelloos door 9gag te scrollen) en die Harry Potter is best interessant. Natuurlijk is het een ander verhaal als je de krant leest op je mobiel of alvast bezig bent met werk email.
  • Ik worstel nog een beetje met prive en werk gebruik van mijn telefoon. Hier ga ik nog eens goed over nadenken. Tips zijn welkom.
  • Ik moet niet denken dat ik 0 minuten op mijn telefoon ga doorbrengen (ik zat op pieken van 3,5 uur per dag), maar ik kan wel iets efficiĆ«nter omgaan met mijn telefoon gebruik. Elke 5 minuten checken op nieuwe berichten is te veel. Elk uur is ok (voor nu) en als er echt belangrijke zaken zijn dan bellen ze wel (ik heb mijn vrouw ook nog eens op het hart gedrukt dat ze me op mijn werknummer kan bellen).
  • Ik moet mijn natuurlijke drang bedwingen om niet elke keer naar mijn telefoon te grijpen. Leg je telefoon daarom buiten handbereik. En de echte winnaars onder ons zetten hem dus gewoon ook nog eens even uit. Weer een extra drempel.

Het is weer 21u geweest in Hong Kong, dus mijn mobiel gaat uit. Om het helemaal goed bij te houden, wacht ik tot morgen met het vermelden van mijn telefoon gebruik.

Mijn telefoongebruik voor 02-januari staat op: 1 uur en 30 min.

Pieter, heel veel succes! Ik weet zeker dat je vandaag niet op 0 bent geƫindigd.


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}