Niemand ontkent dat digitale apparaten hun voordelen hebben. Ze kunnen de efficiëntie, het gemak en de communicatie verbeteren. Echter, alle tijd die we online doorbrengen, betekent dat we minder tijd hebben om te besteden aan activiteiten in de echte wereld die we leuk vinden. Bovendien hebben we minder tijd om door te brengen met de mensen van wie we houden. Hier kunnen onze relaties onder lijden.
Verder toont een toenemend aantal onderzoeken aan hoe online activiteit en digitale media consumptie zowel de mentale als fysieke gezondheid beïnvloeden. Vandaar dat wetenschappers een aantal zeer reële gevaren hebben ontdekt die samenhangen met voortdurend, overmatig gebruik van technologie. Hier is een blik op het recente onderzoek.
Tech-verslaving is gekoppeld aan depressie en angst
Een groot aantal onderzoeken valideert deze samenhang. Zo volgde een onderzoek onder 38 tieners veranderingen in de hersenen geassocieerd met smartphone-verslaving. Onderzoekers bepaalden de verslavingsniveaus en mentale gezondheid van tieners met behulp van vragenlijsten. De onderzoekers vonden dat de verslaafde tieners significant hogere scores hadden in depressie, angst, slapeloosheid en impulsief gedrag.
Aan social media wordt door jongeren nog wel het meeste online tijd besteed. En onderzoek toont aan dat frequent gebruik van sociale media hand in hand gaat met een verhoogde depressie. Een studie van 82 jonge volwassenen ontdekte bijvoorbeeld dat hoe meer ze Facebook gebruikten, hoe meer hun tevredenheid met het leven daalde. Dat komt omdat sociaal netwerken tieners aanmoedigt zichzelf te vergelijken met anderen. Vandaar dat technologie een negatieve invloed heeft op hun zelfrespect.
Gameverslaving is nu een mentale gezondheidstoestand
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dit jaar gameverslaving geclassificeerd als een geestelijke gezondheidstoestand. Zo is het opgenomen in de elfde editie van de WHO’s International Classification of Diseases Manual.
Gameverslaving is vergelijkbaar met andere verslavingen, zoals een gokverslaving of drugsmisbruik. Volgens de American Psychiatric Association reageren bepaalde paden in het brein van videogamers op dezelfde manier dat de hersenen van een drugsverslaafde reageren op een bepaalde stof. Daarom wordt deze aandoening gekenmerkt door het onvermogen om een obsessie met videogames te beheersen.
Het besluit van de WHO wijst op het verslavende karakter van digitale media in het algemeen en videospellen in het bijzonder. Bovendien benadrukt het het belang van digitale ontgifting als een manier om verslaving te voorkomen. Loskoppelen van de constante stimuli van de digitale wereld geeft het zenuwstelsel de kans om “uit te schakelen” en opnieuw in evenwicht te brengen.
De ADHD-technologielink
Een studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association vond dat tieners die vaak digitale media gebruikten meer dan twee keer zoveel kans hadden om symptomen van ADHD te ontwikkelen. Aan het begin van de studie vertoonden de tieners geen symptomen van ADHD. Aan het einde van de twee jaar hadden tieners die vaak digitale media gebruikten echter meer kans op symptomen van de stoornis.
Impulsiviteit is een van de primaire symptomen van ADHD. En impulscontrole wordt beheerd door de frontale cortex van de hersenen. Onderzoek naar hersenafbeeldingen heeft aangetoond dat schermtijd, zoals videogames en sociale media, de frontale cortex op dezelfde manier beïnvloedt als cocaïne. Vandaar dat schermtijd dwangmatig en grillig gedrag stimuleert. Dat is een goede reden om een digitale detox te doen.
Meer digitale media = minder inspanning en minder tijd buitenshuis
Samen met de negatieve effecten van digitale media zelf, leidt excessief technisch gebruik ook tot sedentair gedrag. We zitten voor lange periodes voor een scherm of kijken naar een smartphone. Dat is de reden waarom tieners die uren per dag op smartphones, tablets of computers doorbrengen, meer kans lopen op obesitas, volgens een studie van Harvard.
Daarnaast vervangt schermtijd andere, gezondere activiteiten. Daarom zijn er minder uren per dag voor lichaamsbeweging, yoga en meditatie, of wandelen in de natuur, bijvoorbeeld. Bovendien houdt het consumeren van digitale media die andere mensen hebben gemaakt ons tegen om onze eigen creatieve expressie te beginnen. Dat is een groot nadeel voor kinderen en tieners, omdat het uitoefenen van creativiteit een belangrijk onderdeel is van identiteitsvorming en hersenontwikkeling.
Strategieën voor het doen van een digitale detox
Het is duidelijk dat het beperken van de schermtijd essentieel is om onze gezondheid en welzijn te beschermen. En ouders hebben de verantwoordelijkheid om hun kinderen en tieners te beschermen tegen digitale overbelasting. Daarom moeten ouders duidelijke grenzen stellen aan het gebruik van technologie en ze vervolgens afdwingen met de juiste consequenties.
Terwijl volwassenen een interne motivatie kunnen voelen om een digitale detox te doen, worden kinderen zelden geïnspireerd om los te koppelen. Ze willen verbonden blijven met vrienden, entertainment en afleiding op hun schermen. Daarom kan het enige moeite en strategie kosten om kinderen te helpen detoxen van digitale media.
In onze blogs vind je al enkele tips die je als gezin ook kan toepassen. Denk aan geen smartphone in de slaapkamer, geen smartphone na 21:00 uur, maar vooral: zorg dat je inzicht krijgt in het gebruik.
Daarnaast is het natuurlijk wel belangrijk om zelf een goed voorbeeld te stellen. Zo kwam ik gisteren op 36 minuten uit.