29 januari 2019

Dag 29 – Pieter – Wat werkt wel?

Aan het eind van de maand is het goed om even terug te kijken. Afgelopen maand heb ik allemaal dingen uitgeprobeerd om te kijken of het helpt in mijn zoektocht naar digitale balans. Hier de belangrijkste 6 punten!

1. Zorg voor inzicht

Absoluut stap 1: zorg voor inzicht in je huidige smartphone gebruik. Misschien valt het bij jou wel mee. Misschien vind je de tijd die je aan je smartphone besteed wel prima, dan is er niets aan de hand.

Maar misschien zie je ook heel snel met welke apps je zo lang bezig bent elke dag. Of voor welke smartphone je zo vaak je scherm aanzet. Met die informatie kan je iets doen.

2. Zet de notificaties uit

Absoluut een must! Zorg dat je niet elke 5 minuten reageert op een notificatie, door ze gewoon uit te zetten. En zorg vervolgens dat je soms, misschien eens per dag of eens per uur, even kijkt wat je hebt gemist in die ene app. Je zal merken dat je direct meer focus hebt voor andere dingen.

3. Zorg voor smartphone vrije ruimtes

Geen smartphone meer op het toilet of in de slaapkamer. Het zijn hele simpele tips om je smartphone gebruik te verminderen. En ondertussen slaap je beter, omdat je rustiger ligt en niet midden in de nacht even je WhatsApp kan checken. En op het toilet ben je ineens veel sneller klaar.

4. Zet je smartphone ’s nachts op niet storen

Ik zette mijn smartphone op stil van 21:00 uur ’s avonds tot 9:00 uur ’s morgens. Mijn favoriete contactpersonen kunnen me in die tijd trouwens gewoon bellen, maar voor de rest gaat de telefoon niet over.

5. Maak je smartphone saai

Je smartphone ziet er waarschijnlijk een beetje uit als een gokkast. Vrolijke kleurtjes en icoontjes en kleine tellertjes die direct je aandacht vragen als je je scherm aanzet. Gooi heel veel van deze icoontjes en widgets van je startscherm of verplaats ze diep in mappen, zodat ze niet direct te zien zijn. Voortaan moet je bewust een app openen.

6. Doe het samen

Om het helemaal leuk te maken, doe je een digital detox samen. Bijvoorbeeld in de vorm van een challenge samen met je broer of een vriend. Samen is gezelliger en je motiveert elkaar om door te gaan. Want laten we eerlijk zijn: zonder Floris had ik het ook niet zo lang volgehouden.


Doe er je voordeel mee! En even voor de statistieken: gisteren kwam ik uit op 27 minuten.


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}