3 januari 2019

Dag 3 – Pieter – Zet notificaties uit

Ben ik 1 januari nog doorgekomen zonder de smartphone, op 2 januari gaat dit niet meer lukken. ’s Morgens open ik mijn smartphone om het overzicht van 1 januari in te zien in de Quality Time app. En even later word ik gebeld door de krant het Leidsch Dagblad op mijn smartphone. Ze willen graag een interview met foto. En natuurlijk moet Floris daar bij aanhaken, dus bellen we elkaar tijdens het interview met onze smartphones. Totaal kom ik op 49 minuten uit op 2 januari.

Gelukkig is het niet mijn doel om helemaal geen smartphone meer te gebruiken. Het gaan om bewustzijn en minderen. En daarin zet ik nog steeds stappen. Mijn smartphone ligt nog bijna de hele dag in de hoek van de kamer, terwijl ik met mijn dochter speel of gewoon een boek lees.

Wel gaat het kriebelen als ik een notificatie krijg op mijn smartphone. Met elke ping die ik hoor, wil ik eigenlijk meteen weten wat er gebeurd. Maar waarom eigenlijk? Moet dit echt nu meteen? Of is over een paar uur, of zelfs morgen, ook prima?

Als je slimmer met je tijd wilt omgaan, wordt vaak het advies gegeven om te batchen: het samenvoegen van kleine taken, waardoor je efficiënter de taken kan uitvoeren.

Op je smartphone werkt dat hetzelfde: elke 10 minuten dat ene WhatsApp berichtje lezen of elk half uur even je e-mail doorlezen kost veel tijd. Als je bijvoorbeeld 2 keer per dag je e-mail leest, heb je meer focus voor de berichten en kan je er sneller doorheen werken.

Om dit voor elkaar te krijgen, moeten we wel iets uitzetten: notificaties. Ik ben ooit begonnen met het uitschakelen van het notificatielampje op mijn smartphone, zodat deze niet meer blijft knipperen als er een melding is. Maar ook steeds vaker zet ik notificaties van apps uit: voor e-mail, bepaalde WhatsApp groepen enzovoort.

Natuurlijk blijf ik last houden van FOMO (“Fear Of Missing Out”), oftewel: het gevoel dat je echt wat belangrijks mist als je niet de hele tijd bereikbaar bent voor appjes. In het echt valt het tot nu toe nog altijd mee…


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
  1. Ik ben benieuwd hoe het jou bevalt Pieter, alle notificaties uit. Ik heb dat al bijna een jaar en ik vind het heerlijk. Ook heb ik apps waar ik voorheen verslaafd aan was weggeduwd in mappen (dan kijk ik er opeens veer minder op-weg trigger-weg verslaving) en na 20:00 uur s avonds gaat ie standaard op still.

    1. Tot nu toe bevalt het al heerlijk. Ik merk dat ik steeds meer notificaties uitzet. Je andere tips ben ik ook al mee aan de slag gegaan, en zal ik binnenkort over bloggen!

Reacties zijn gesloten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}