5 januari 2019

Dag 4 – Floris

Ik zie dat Pieter als een speer gaat met het verminderen van zijn smartphone gebruik. Is de wedstrijd al vroeg gestreden of heb ik nog iets in petto?! Blijf onze blog volgen en jullie komen het snel genoeg te weten. Ik ben wel heel erg benieuwd tegen welke uitdagingen Pieter zal aanlopen als ie straks weer aan het werk gaat.

Vanmorgen weer mijn vaste ritueel. Ik sta op en maak ontbijt voor de meiden. Ondertussen kijk ik even op mijn mobiel of ik nog berichtjes heb ontvangen. Ik vind het belangrijk dat ik dat 1) niet al te lang doe (ik wil deze uitdaging natuurlijk wel winnen) 2) dat ik het heel gericht doe en met mijn volle aandacht. Het werkt efficiënter als ik de volle aandacht aan de kinderen geef en (op een ander moment) de volle aandacht aan mijn mobiel, maar het dus niet tegelijkertijd doe. Hoe vaak gebeurt het niet dat je met de kinderen aan het spelen bent en toch een beetje half op je mobiel aan het kijken bent?! In Hong Kong is het trouwens heel gewoon om tijdens een gezamenlijke lunch op je telefoon te scrollen. Soms zelfs bijna een hele lunch lang. Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit wat ik daarvan vind.

Naast het minder vaak op mijn mobiel kijken (wat aardig lukt), ga ik de “volle aandacht geven” verbetering ook inbouwen. Neem gewoon even 10-20 minuten om je berichtjes te lezen, ze te beantwoorden, je mail te bekijken, toch even op facebook te zitten (alhoewel ik mijn account tijdens onze vorige challenge (a minimalism game) heb moeten opzeggen, omdat ik op een gegeven moment echt niks anders meer had om weg te doen. Daarbij speelde wel mee dat ik er al niet zo heel veel mee deed) of iets anders te doen.

Onderweg naar werk zie ik het gebruikelijk ritueel van mensen die verzonken zijn in hun smartphone. Ik deed daar zelf ook naar hartenlust aan mee. Gewoon de stroom volgen terwijl je op je mobiel kijkt. Volgens een (oude studie) spenderen millenials in Hong Kong bijna een dag per week aan hun mobiele telefoon. Om precies te zijn 2.8 uur per dag. Vooral om filmpjes te kijken. Er zijn zelfs landen (in Azie) waar mensen nog langer op hun mobiel zitten. In Thailand 4.2 uur en Maleisië 3.9 uur per dag, terwijl er in Japan en Australië het minst lang op de mobiel wordt gekeken met, respectievelijk, 1.6 en 2.1 uur (maar dat is toch ook al best lang). Ik denk dat het hierbij ook wel weer belangrijk is wat je er eigenlijk mee doet. Is een uur op je mobiel zitten erger dan een uur op je computer? Kijk je je whatsapp berichtjes op je mobiel of op je computer? Lees je de krant terwijl je in de metro staat of op de wc zit? Ik wil hier vanaf volgende week ook wat actiever mee aan de slag gaan. Waar gebruik ik mijn mobiel precies voor? en vooral, wanneer gebruikt ik het?

Op werk lukt het me redelijk goed om niet te vaak op de mobiel te kijken. Mijn mobiel ligt omgekeerd op tafel, notificaties uit (goede tip, Pieter!) en buiten handbereik (vandaag zelfs onder mijn sjaal. Was ik hem op een gegeven moment dus gewoon echt kwijt!). Ik voel me de hele dag al niet zo lekker (flink aan het hoesten), dus besluit om 15u naar huis te gaan. Daar kruip ik in mijn bed en slaap een paar uurtjes (dat helpt trouwens heel goed in het verminderen van mijn smartphone gebruik).

Ik lees ’s avonds op Pieter zijn blog dat ie een heel weekend gaat digital detoxen. Dat klinkt als een uitdagend idee. Ben heel benieuwd naar zijn concrete plannen. Misschien moeten we gewoon allebei 6 uur elkaars kant opvliegen en ergens tussen Nederland en Hong Kong (Dubai?) een tentje opzetten. Kunnen we een heel weekend mooie gesprekken hebben over van alles en nog wat zonder onze digitale hulpmiddelen.

Inmiddels is het 9 uur en gaat mijn mobiel uit. Morgen begint ons eerste weekend tijdens de challenge. Kijken of dat makkelijker of juist moeilijker wordt. Ik houd jullie op de hoogte.

Mijn totale verbruik voor 04-januari is: 25 min (en ik zie dat ik het voornamelijk aan whatsapp heb besteed).

Succes dit weekend, Pieter! Geniet van je weekend en denk goed na over je smartphone gebruik.


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}