7 januari 2019

Dag 6 – Floris

Ik had het er eerder al over, maar het is een sport in Hong Kong om je smartphone te gebruiken terwijl je de alledaagse dingen doet: naar de metro (oftewel MTR) lopen, tijdens de (gezamenlijke) lunch, terwijl je aan het werk bent, op weg terug naar huis. Dit heeft niet alleen een effect op onze mentale gesteldheid, maar ook op onze fysieke gezondheid (ik schreef er eerder al over dat ik een keer keihard tegen de laadklep van een auto botste toen ik verdiept was in mijn smartphone): Uit een onderzoek daterend van april 2018 blijkt dat dubbel zoveel jongeren rondlopen met een ‘smartphone-nek’, omdat we veelal met gebogen hoofd rondlopen, wat een extra belasting tot wel 27 kilo met zich mee kan brengen.

“Dat kan leiden tot gewrichts- en spierpijn, het voortijdig aftakelen van de tussenwervelschijven in de nek, slijtage, scheuren, maar ook hoofdpijn en tintelingen in armen en handen. Het verliezen van de natuurlijke kromming van de wervelkolom veroorzaakt ook spanning op de rug en tijdens de groei van een kind of puber kunnen de gevolgen zelfs onomkeerbaar zijn voor de wervelkolom.”

Voorkomen is beter dan genezen (en daar zijn we dus ook volop mee bezig), maar er zijn een aantal websites die tips geven over hoe je je houding kunt verbeteren. Een van die websites kun je hier vinden: https://www.fithacking.nl/oefeningen-smartphone-nekklachten/. Kijk wel even goed of dit wel op jou van toepassing is en bij twijfel altijd even een specialist raadplegen.

(een puur persoonlijke en niet werk-gerelateerde tip: investeer in alles wat te maken heeft met het verhelpen van de smartphone-nek. Dit gaat namelijk de komende jaren heel groot worden).

Ik heb deze week gemerkt dat ik ’s avonds minder al smartphone-kijken, onderuit gezakt, stilzwijgend naast mijn vrouw op de bank zit. Ze heeft eigenlijk best een interessant leven en leuke verhalen ;). Een van de voordelen van het verminderen van mijn smartphone gebruik!

Ik heb gemerkt dat ik tijdens een weekend eigenlijk net zoveel op mijn mobiel zit als doordeweeks. Het weekend geeft toch even de mogelijkheid om met het thuisfront in Nederland te bellen (was gezellig om even met de ouders bij te kletsen), op zondag alvast even te kijken wat de week gaat brengen voor werk en om wat dingen te plannen met mensen die naar Hong Kong willen komen. Morgen weer lekker naar werk. Kijken hoe ik het er in week 2 vanaf ga brengen.

Mijn totale smartphone gebruik voor 06-januari is: 80 minuten.


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}