8 januari 2019

Dag 8 – Pieter – Notificaties op je werk

Hoewel de challenge alleen over het minimaliseren van smartphone gebruik gaat, merk ik dat mijn bewustwording verder gaat.

Gisteren was de eerste werkdag na twee weken vakantie en dat betekent een volle e-mailbox. En hoewel het makkelijk is om hier meteen in te duiken, stel ik me het doel om pas net voor de lunchpauze mijn e-mail te lezen.

Ondertussen gebeurt er iets interessants. Mijn directe collega’s hebben dit doel duidelijk niet en zijn al druk bezig om te reageren op e-mails die ook naar mij gestuurd zijn. Een andere collega laat al duidelijk weten dat we niets hoeven te doen met die ene e-mail van die ene persoon. Aan de andere kant van onze kantoortuin hoor ik iemand vragen wat er precies bedoeld wordt met de e-mail vanuit HRM en hoor ik hoe een andere collega uitlegt wat ik er precies mee zou kunnen.

Hoewel een kantoortuin best wel luidruchtig kan zijn, zeker als je wil focussen, zorgen deze gebeurtenissen dat ik zeker een kwart van mijn mailbox zo kan archiveren om half 12. En ondertussen heb ik zelf al een presentatie klaar staan die ik morgen met een collega wil bespreken. Na de ochtend heb ik al een heerlijk gevoel van dingen gedaan krijgen.

In de middag moet ik oppassen. Ik merk dat ik nog niet alle e-mails helemaal verwerkt heb en daarom mijn e-mail open laat staan. En dus komen ook de e-mail notificaties direct binnen. Notificaties die me weer uit mijn focus kunnen halen.

Voor de komende dagen moet dit dus wat gestructureerder. Ik plan elke werkdag net voor de lunch en net voor het einde van mijn werkdag een half uurtje in om mijn e-mail en agenda bij te werken. Hopelijk zorgt dit dat ik elke ochtend productiever start en stiekem hoop ik dat veel e-mails al beantwoord worden voordat ik ze zelf lees.

De eerste werkdag viel qua smartphone gebruik niet tegen. Maar 16 minuten totaal! En niet op m’n scherm gekeken voor 9:00 uur en smartphone en laptop uit om 21:00 uur ’s avonds. Het went niet zo snel, dat ik vanmorgen bijna mijn smartphone op tafel laat liggen als ik na werk ga. Toch nog maar meegenomen…


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}