29 juni 2018

Vijf tips om ook digitaal tot rust te komen in je vakantie

0  Reactie(s)

Toch nog even snel een mailtje van je werkgever beantwoorden op vakantie: het lijkt zo onschuldig, maar dat is het niet. Steeds meer mensen ervaren technostress, ze krijgen fysieke of psychische klachten doordat ze altijd maar bereikbaar moeten zijn.

© ANP

Uit recent onderzoek van Intel Security blijkt dat 63 procent van de Nederlanders die al eens zonder smartphone op vakantie is geweest, een leukere vakantie had. Ze hadden minder last van stress en meer aandacht voor hun vakantieomgeving. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat vier op de tien Nederlanders tussen de 21 en 40 jaar het wel te ziet zitten zonder smartphone op vakantie te gaan.

En uit een enquête van het FNV bleek in 2012 al dat meer dan 20 procent van de mensen hun werkmail na werktijd nog zo’n zes keer checkt en dat mensen een constante druk voelen om hierop te reageren. Kortom, hoog tijd om eens digitaal te detoxen. Zo doe je het.

1. Zet een out-of-officereply aan
Stel zowel op je werkmail en persoonlijke mail een automatisch antwoord in. Zet daarin dat je op vakantie bent en daarom niet of nauwelijks op je mail zult reageren. Noteer er een ander mailadres of telefoonnummer bij in geval van noodgevallen. Voor de tijd van het mobiele internet kon werk ook wel twee weken wachten, dus waarom nu niet?

2. Verwijder je apps
Sociale media zijn ooit bedacht als een leuke en makkelijke manier om met je vrienden in contact te blijven, maar inmiddels zijn ze ook verworden tot sociale verplichtingen. We mogen niks missen en hebben het gevoel overal meteen op te moeten reageren.

Iets wat nog wordt versterkt doordat anderen kunnen zien of je een bericht hebt gelezen en op welk tijdstip je dat hebt gedaan. Verwijder tijdens je vakantie daarom tijdelijk je apps of zet je internet helemaal uit, dan komen er ook geen meldingen binnen. En na de vakantie zet je verwijderde apps er gemakkelijk weer op, want in je iCloud of Dropbox staan ze nog.

3. Zet WhatsApp op stil
Stap uit WhatsApp-groepen of zet ze op stil: Vind je apps verwijderen of internet uitzetten een brug te ver? Zet dan in elk geval je WhatsApp op stil. Meld desnoods van tevoren aan je vrienden of collega’s dat je dit doet, dat tempert de verwachtingen.

4. Laat je telefoon achter
Laat je telefoon achter in je vakantieverblijf als je naar buiten gaat. Dat voorkomt dat je in elk café de drang voelt even je telefoon aan te zetten en de laatste updates te checken. Neem in plaats van je smartphone een good old digitale camera mee om foto’s te maken.

5. Ga in retraite
Je kunt ook hulp van buitenaf zoeken, want digitaal ontgiften is een nieuwe vakantietrend, zo lijkt het. In de Verenigde Staten is in digitale retraite gaan al langer een begrip. Vakantiegangers moeten hun smartphone, laptop en tablets inleveren zodra ze het kampeerterrein betreden.

En nu is het fenomeen ook overgewaaid naar Europa. Een hotel in Dublin biedt een ‘digital detox survivalkit’ aan, met een echte papieren krant en kamillethee. En zelfs het Nederlandse kuuroord Thermae 2000 heeft nu een vijfdaagse digitale detoxkuur met mindfulness en massages. Op de hotelkamer vind je bijvoorbeeld geen televisie, maar gezelschapsspellen.

Bron: RTL Nieuws


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}