18 mei 2018

De hele dag op je smartphone: ‘We hebben nooit genoeg’

0  Reactie(s)

De druk op grote techbedrijven om meer te doen tegen smartphoneverslaving neemt toe. Bedrijven zoals Google komen daarom binnenkort met speciale anti-verslavingsfuncties op mobiele telefoons en steeds meer mensen willen een tijdje digitaal afkicken. Waarom hebben we al die maatregelen eigenlijk nodig? Is het echt zo moeilijk om jezelf in de hand te houden?

© ANP

Android-telefoons worden binnenkort standaard geleverd met functies die overmatig gebruik van de smartphone moeten tegengaan. Dat heeft Google gisteravond tijdens een presentatie bekendgemaakt. Zo kunnen Android-gebruikers bijvoorbeeld per app een tijdslimiet instellen, krijgen ze meer inzicht in hoe vaak ze precies wat gebruiken en wordt de niet-storen-functie uitgebreid.

We willen altijd meer
Maar waarom kunnen we onszelf niet gewoon beheersen? ​Volgens social media-psycholoog Mischa Coster heeft dat alles te maken met psychologische processen in onze hersenen. “Appjes en notificaties openen zorgen voor beloning na beloning”, zegt Coster. “Ons verlangen naar meer beloningen is heel krachtig. We hebben nooit genoeg.”

Volgens Coster zijn mobiels en apps vaak zo ingesteld dat je altijd weer wordt teruggeleid naar je telefoon. “We kunnen daar bijna niet aan ontkomen, de notificaties, maar ook de teksten zijn erop gericht om je weer terug te leiden naar de app.”

In principe kan dat volgens de mediapsycholoog op zich geen kwaad, totdat je telefoon je leven gaat beheersen. “​Als je andere belangrijke dingen ervoor gaat laten, kan het zo zijn dat je telefoongebruik een negatief effect heeft op andere dingen.”

© Getty Images

Digital detox voor balans
Volgens Google-topman Sundar Pichai moeten de nieuwe functies op Android-telefoons, die vanaf dit najaar beschikbaar zijn, ervoor zorgen dat gebruikers een betere balans kunnen vinden tussen schermtijd en tijd voor belangrijke zaken, zoals hun gezin. “Uit ons onderzoek blijkt dat 70 procent van de gebruikers een betere balans wil vinden”, zegt Samat.

In de zoektocht naar die balans besluiten steeds meer mensen te ‘digital detoxen’. Een tijdje helemaal afkicken van sociale media en/of je telefoon. Verschillende bedrijven bieden tegenwoordig zelfs een soort detox onder begeleiding aan. Volgens Manon van Heems van Interpolis Lab, die een digital detox challenge van zeven dagen aanbiedt, zijn de resultaten daar duidelijk zichtbaar. “In eerste instantie ervaren mensen vaak veel stress als ze beginnen met afkicken”, legt Van Heems uit. “Maar naarmate ze meer gewend raken, voelen ze zich veel beter. Zo wordt de slaap beter en krijgen ze een positiever zelfbeeld.”

Neus op de feiten
Ook Coster zegt dat een digital detox best heftig kan zijn aan het begin. “Sommige mensen ervaren grote angstgevoelens tijdens het detoxen, omdat ze bang zijn dat ze dingen missen”, zegt hij. “Dat kan heel confronterend zijn. Op zo’n moment word je namelijk echt met je neus op de feiten gedrukt van hoe afhankelijk je eigenlijk bent van je telefoon en hoe erg het je leven kan beheersen.”

Volgens de mediapsycholoog moet je geen wonderen verwachten van een digital detox, maar kan het zeker helpen bij het bewustworden van je social media gebruik. “Er zijn maar weinig mensen die gedetoxed blijven, maar het kan wel voor een ander perspectief op het leven zorgen. Dat je bijvoorbeeld meer aandacht krijgt voor het hier en nu.”

Bron: RTL Nieuws


Tags

Geen tags


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}