2 april 2021

De 3 delen van ons brein en hoe zij jou beïnvloeden

2  Reactie(s)

Als we aan ons brein denken, zien we het vaak als één geheel. Maar als je dieper in de materie duikt, zonder meteen neurologie te gaan studeren, komt er al snel achter dat ons brein uit 3 delen bestaat. Paul MacLean (1992) beschreef deze theorie in 1992 in zijn boek The Triune Brain in Evolution. Volgens MacLean is het menselijk brein het resultaat van een lange evolutie die honderden miljoenen jaren geleden is begonnen. Hij spreekt van drie breinen, die allemaal bij de mens aanwezig zijn: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein.

Het reptielenbrein

Ons oudste brein, dat vooral bestaat uit de hersenstam, hebben we gemeen met de reptielen. Dit brein is volgens MacLean zo’n 500 miljoen jaar oud. Het heeft een beperkt, maar zeer krachtig leervermogen dat klassieke conditionering wordt genoemd. Dit deel van het brein zorgt voor het voortbestaan van het individu en van de soort gereguleerd door middel van het ademhalen, het verteren van voedsel en seksualiteit. Verslavingen, zoals roken, bevinden zich ook in dit deel. Daarom is het zo moeilijk om van het roken af te komen.

Het zoogdierenbrein

In de loop van miljoenen jaren hebben zoogdieren, onder de invloed van de externe omgeving, een nieuw soort hersenen ontwikkeld, bovenop het reptielenbrein; het zoogdierenbrein. In dit brein bevindt zich een groep structuren die samen het limbische systeem vormen (Latijn: limbus, “rand of zoom”). Ook het zoogdierenbrein heeft zijn eigen leervermogen dat we operante conditionering noemen. Deze vorm van leren en motiveren betekent dat we goed gedrag belonen en slecht bedrag straffen.

Het zoogdierenbrein is sterk in analoge communicatie (lichaamstaal). Hiermee communiceren wij bijvoorbeeld met ons huisdier, maar tasten we ook de bedoelingen af van andere mensen. Dit deel van het brein denkt op korte termijn. Daarom stellen wij verplichtingen uit, maar sluiten wij ook leningen af bij banken. Dit belangrijke deel is de zetel van emoties, motivatie en sociaal gedrag. De kwaliteiten van dit deel bepalen of wij succesvol zijn, als mens en als lid van de gemeenschap.

Het menselijk brein (neocortex)

De mensachtigen ontwikkelden lang geleden een nieuw wapen in de strijd om het bestaan: de hersenschors. Dit machtige orgaan maakt het intelligente denken mogelijk, maakt het mogelijk dat wij communiceren via taal. Een belangrijk deel, de prefrontale cortex, is zelfs in staat als manager van ons functioneren op te treden. Maar, de neocortex is een zwak systeem; zowel het reptielenbrein als het zoogdierenbrein zijn krachtiger. Daarom doen we dingen die wij achteraf betreuren. Vaak denken we niet na en moeten wij onze drie breinen in het gareel zien te krijgen. In hoeverre ons dat lukt is afhankelijk van onze persoonlijke ontwikkeling.

Tot slot

Zo. Nu weet jij het ook. In vervolgblogs ga ik het wel eens hebben over deze delen van ons brein. En hoe jij het beste uit jezelf kan halen door de krachten van deze breinen te gebruiken.

Was dit een eye opener voor je? En welk deel van het brein houdt jou het meeste tegen om jouw mooiste leven te realiseren? Laat het me weten in een reactie!


Tags

brein, hersenen, menselijk brein, neocortex, reptielenbrein, zoogdierenbrein


Deze berichten zijn ook interessant

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

De 4-Urige Werkweek in de Praktijk

Start gewoon. Begin vandaag!

Start gewoon. Begin vandaag!

Reacties zijn gesloten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}